Finalisten

Columbus Trophy 2019De Krekerij

Winnaar 2019

De Krekerij werd in 2018 opgericht en produceert smakelijke, voedzame en verantwoorde producten op basis van krekels en sprinkhanen. Krekels hebben veel milieuvoordelen ten opzichte van traditioneel vee en worden over de hele wereld gegeten, behalve in het Westen. De ondernemers Sander & George wilden dit veranderen en zijn toen met krekels aan de slag gegaan. Met het verwerken van de dieren in producten die mensen al kennen willen ze de drempel verlagen om het te proberen.Verschillende experimenten en verschillende soorten krekels later kwamen ze uit op het eerste product; een burger gemaakt van krekels. Deze dieren zijn niet alleen goed voor het milieu omdat bij het kweken maar heel weinig water, land en voer gebruikt wordt maar zitten ze ook vol met vitamines en mineralen. Een echt superfood! Benieuwd naar de Krekerij?

Bezoek de website

Straw by Straw

2e plaats

Elk jaar worden 36,4 miljard plastic rietjes in Europa gebruikt. Zeedieren lijden onder plastic afval. Daarom moet je jezelf echt de vraag stellen: Waarom bestaan in de fabriek geproduceerde rietjes (plastic, PLA, papier) nog als er échte rietjes groeien in de natuur? Straw by Straw zorgt voor milieuvriendelijkheid in de horeca, en dat doen ze op een leuke en natuurlijke manier. Door plastic rietjes te vervangen met een restproduct van de graanoogst zorgt Straw by Straw ervoor dat alle drankjes er niet alleen super leuk uitzien, maar tegelijkertijd ook een stuk milieuvriendelijker zijn dan andere varianten. De 100% natuurlijke rietjes moeten alleen geoogst, in de juiste afmetingen gesneden en schoongemaakt worden. Wil je meer weten over Straw by Straw?

Bezoek de website

Invineo

3e plaats

Team Invineo bestaat uit Catherine Klein, Christoph Klein en Thierry Tacheny. Invineo produceert wijn dispensers en wijn tubes waarmee je makkelijk wijn per glas kunt schenken. Catherine had toen het verlangen naar een perfect getempereerde wijn waarmee je een glas precies kunt vullen en waar je nog lang, na het eerste gebruik, van kunt genieten. Samen met haar broer Christoph en met ondersteuning van Thierry is ze toen begonnen met experimenteren en hieruit resulteerde de Invineo wijn dispenser. De wijn dispenser bewaart, koelt, controleert en schenkt wijn op een nauwkeurige manier middels drie knoppen waardoor je de hoeveelheid wijn kunt bepalen. Met de gekoppelde App kan een restaurant precies zien hoeveel wijn verkocht is en hoe lang de wijn nog drinkbaar is. Wil je meer weten over deze wine-by-the-glass solution?

Bezoek de website

Senza Tea Co.

Senza Tea Co. is in 2015 gestart vanuit de verbazing van de ondernemer Jeroen dat er op zoveel plekken nog slechte thee geserveerd wordt. Hij zelf komt uit de horeca en weet als theesommelier dat je op heel veel plekken geen goede losse thee kunt krijgen. Senza Tea Co. wilt daarom mensen blij maken met échte thee en losse thee makkelijk maken. Met de slimme oplossingen van Senza Tea Co. kun je verse losse thee bijna overal genieten. Door de thee dispenser krijg je altijd de juiste dosering, ook blijft de thee vers en smaakvol. Het Origami Filter is gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal en makkelijk te vouwen. Ideaal voor onderweg. Senza Tea Co. levert inmiddels aan 600 bedrijven waarvan ⅔ restaurants en ⅓ kantoren zijn. Benieuwd naar de mogelijkheden van Senza Tea Co.?

Bezoek de website


Hrbs.

De oprichters Tessa Duste, Nina Sickenga en Philip van Traa zijn in 2017 met het bedrijf Hrbs. gestart. Hrbs. is het service model dat lokaal geproduceerde kruiden levert, klaar om geoogst te worden en makkelijk in onderhoud! De kruiden blijven vers door de ontworpen meubels die zijn voorzien van een waterbassin en groeilicht. Met haar service wilt Hrbs. kringlopen sluiten omdat ze alle materialen hergebruiken. Daarmee bieden ze een geluid tegen de wegwerpcultuur van single-used plastic in de reguliere kruiden branche. Het grote doel voor de toekomst is een 100% no waste ideologie. Benieuwd wie de klanten van Hrbs. zijn?

Bezoek de website


NIQ Supplies

NIQ Supplies werd in 2018 opgericht en produceert duurzame food disposables voor verschillende producten. De oprichter Nick Polder was destijds op reis in Nieuw Zeeland en kwam in aanraking met een bedrijf die deze disposables gebruikten voor hamburgers. Toen hij dit zag was hij gelijk geïnspireerd en wilde hij graag zelf hier meer mee doen in Europa. NIQ Supplies wilt klanten voorzien met slimme, unieke & innovatieve food disposables, die ingezet kunnen worden als marketingtool. De food disposables zijn zelfs gepatenteerd en worden gemaakt voor hamburgers, donuts en taart. Ze zijn duurzaam voor het milieu omdat de verpakkingsmiddelen zo worden geproduceerd dat er geen lijmranden nodig zijn. Ze bestaan uit een stuk karton en zijn makkelijk op te vouwen. Benieuwd naar NIQ Supplies?

Bezoek de website


Le Compostier

Le Compostier werd in 2015 opgericht en ontwerpt & bouwt wormenhotels voor restaurants, hotels, kantoren en buurtcompost projecten. Een wormenhotel is een meubel waarbinnen een natuurlijk ecosysteem van duizende compostwormen samenwerkt om van groente- en fruitresten compost te maken: wormencompost. De wormen hotels zijn makkelijk in gebruik. Met een tuin bovenop de wormenhotels geven ze ruimte aan eetbaar groen. De compostwormen helpen het composteren te versnellen en verrijken de compost met hun wormenpoep. Gebruik van wormencompost in de tuin verrijkt het bodemleven en helpt zo bij te dragen aan sterkere, smaakvollere en gezondere producten voor gebruik in de keuken. Nieuwsgierig geraakt?

Bezoek de website